Aron Verständig hotas av iransk terrorcellDen svenska judiska ledaren lever med hotbilden ständigt närvarande

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, befann sig mitt i en hotfull situation när det avslöjades att ett iranskt spionpar hade infiltrerat Sverige med planer på att mörda honom och två andra svenska judar. Mordplanerna stoppades i ett tidigt skede, men Verständig lever nu med en konstant hotbild. Han berättar att hotbilden hade ökat sedan Hamas terrorattacker och kriget i Gaza och förklarar att det inte är helt enkelt att förklara för sina små barn varför det ständigt är en polisbil utanför deras förskola.

Verständig kallades till ett möte med Säpo redan i september 2021, vilket kom som en överraskning för honom. Under mötet fick han veta att han var en målsägande i en förundersökning om stämpling till terrorbrott. Han har dock aldrig fått veta hur detaljerade mordplanerna var. Iranska agenter hade kartlagt Verständig och de andra måltavlorna och hade samlat på sig bilder och adresser på dem, utan att Verständig själv hade märkt någonting. Han blev chockad över mordplanen men kände samtidigt att det inte var helt oväntat att Iranska staten skulle planera att mörda judar på svensk mark.

Säkerheten kring Judiska centralrådet har skärpts sedan händelsen och det finns nu en konstant polisnärvaro utanför byggnaden. Verständig betonar vikten av att inte låta sig påverkas allt för mycket av hotet och att fortsätta sitt arbete som ordförande för Judiska centralrådet. Trots hotet känner han en skuld mot sin familj för att han har utsatt dem för den här typen av hot.

Även om det aldrig blev någon rättegång mot de misstänkta agenterna och de gick fria, så har Verständig fått stöd av Säpo och polisen i Stockholm. Han har dock inte avslöjat om Säpo bedömer att det finns en ökad hotbild mot honom och om han har något skydd idag.