Behövs en lång stund av Tyst från El-Haj


Jamal El-Haj (S) under torsdagens frågestund i riksdagen. Dagen efter uppmanades han av sitt partidistrikt att lämna riksdagsuppdraget.


Socialdemokraten Jamal El-Haj från Malmö har ännu inte lämnat besked om han går partiet till mötes och lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot.

– Vad jag har hört har ingen fått information från, eller haft kontakt med Jamal El-Haj, säger Anders Malmström, presskontakt i Skånes partidistrikt.

Det var i fredags som ledningen i partidistriktet satte ned foten och uppmanade El-Haj att lämna sin riksdagsplats. Orsak: El-Haj har förbrukat sitt förtroende.

Tidigare samma dag avslöjade Expressen att El-Haj försökt påverka Migrationsverket i ett asylärende till förmån för en imam. Imamen ska ha föreläst i en extremistkopplad moské i Skåne tillsammans med två salafistpredikanter.

Förra våren tvingades El-Haj även ta en paus från flera riksdagsuppdrag efter medverkan på en palestinsk konferens i Malmö. Han hade avråtts från medverkan efter uppgifter om talare med koppling till Hamas.

Även partiledaren Magdalena Andersson tog under lördagen avstånd från El-Haj och hans agerande.

– Det har skadat partiet, sade hon.

Hur El-Haj tänker göra – lämna riksdagsuppdraget eller bli kvar som politisk vilde – återstår att se.

– Det var ett dramatiskt besked han fick i fredags och jag kan tänka mig att det behövs en god stund att smälta allt, säger Anders Malmström.

TT har sökt El-Haj utan framgång.