DNA-analys avslöjar information om tuggummi från Orust: Världens äldsta tuggummi detaljer avslöjas


För 32 år sedan grävdes hartsbitarna upp vid Huseby Klev på Orust och blev en sensation inom arkeologi. Man hittade tandavtryck av stenålderns barn och tonåringar, vilket gjorde bitarna kända som ”världens äldsta tuggummi”.

Christina Toreld, arkeolog på Bohusläns museum, berättar att man kan se tandavtrycken från 5-6 åringar och tonåringar som tuggat på bitarna och sedan spottat ut dem.

Räv och tandköttsinfektioner

Forskare på Stockholms universitet har analyserat några av hartsbitarna. 2019 lyckades de utvinna mänskligt DNA från de runt 10 000 år gamla ”tuggummina”. Nu har de undersökts igen och forskarna har fått fram mer information.

Christina Toreld förklarar att man kan se vad människorna ätit eller stoppat i munnen, inklusive hasselnötter, mistel, gräsand, rådjur och räv. Dessutom ger bitarna inblick i människors tandhälsa för 10 000 år sedan.

Unik inblick

Föremålen är unika eftersom organiskt material sällan bevaras så länge. Toreld betonar att dessa fynd ger en helt ny bild av dåtidens människor och deras livsstil.