Familjen har blivit sviken av samhälletAmanda och hennes familj har tvingats betala stora summor pengar till ett kriminellt nätverk efter att hennes tonårsson Johan blivit utpressad av gänget. De har betalat hundratusentals kronor för att undvika att Johan ska skadas av nätverket. Trots att familjen bor i Stockholms innerstad och tillhör den välbärgade medelklassen, har de blivit drabbade av den kriminella verksamheten.

Statsminister Ulf Kristersson hyllar familjens mod att våga berätta om sin situation och poängterar att brott av denna typ inte syns och hörs lika mycket som skottlossningar och sprängningar. Han säger att både polisen och socialtjänsten har sett en ökning av liknande fall sedan våldsvågen startade 2023 och att problemet har spridit sig i hela landet.

Efter att artikeln publicerades har det visat sig att många andra personer befinner sig i liknande situationer som Amanda och Johan. Statsministern uppmanar dem att gå till polisen trots rädsla och obehag, eftersom det inte finns något annat sätt att lösa situationen på. Han fokuserar på vikten av att vittna och nämner lagförslaget om anonyma vittnen som en möjlig lösning.

För de som befinner sig i liknande situation som Amanda och Johan finns det hjälp att få, både från kommuner och regioner, polisen, socialtjänsten, och olika stödlinjer för barn och familjer. Ulf Kristersson betonar att samhället kommer att fortsätta att bekämpa gängkriminaliteten för att ge familjer som drabbats av sådan brutalitet en känsla av trygghet.