Finland väljer president: Stubb eller HaavistoBeskrivning av Alexander Stubb och Pekka Haavisto som möter väljare i Helsingfors inför presidentvalet i Finland. De båda kandidaterna framstår som överens om de flesta frågor och betonar vikten av att ena folket mot hot från öst. Stubb favoriseras i valet men Haavisto har knappat in en del enligt mätningar. Valet har inte varit kontroversiellt och båda kandidaterna har undvikit partipolitik. Utrikespolitik är en central fråga, och båda har betonat behovet av en stark konsensus, speciellt med tanke på Natomedlemskapet. Kandidaterna har internationell erfarenhet och betonar att personlighet är viktig i valet. Även frågan om kärnvapen har lyfts i debatterna. Valet väntas bli jämnt och preliminära resultat väntas komma klockan 19 svensk tid. Finlands president Sauli Niinistö har suttit på posten i tolv år och ställde inte upp för omval. Totalt nio kandidater ställde upp i den första valomgången, varav Stubb och Haavisto gick vidare till den sista omgången. 55-årige Stubb har tidigare haft flera ministerposter och företräder det borgerliga Samlingspartiet, medan 65-årige Haavisto tillhör miljöpartiet De gröna och ställer upp som obunden kandidat genom ett valmansförbund.