Läkarföreningens tvekan angående Ulf Kristerssons uttalandeHundratals vårdsanställda har varslats i flera regioner för att spara pengar, men enligt statsminister Ulf Kristersson ska vårdpersonal inte sägas upp. Trots det kallar Hanna Kataoka, ordförande för Läkarföreningen på Sahlgrenska, Kristerssons uttalande för ”tomma löften” och uppmanar politiker att ta sjukvårdskrisen på allvar. Besparingar inom sjukvården väntas ske på grund av inflationen och ökande pensionskostnader, vilket en enkät gjord av tidningen Vårdfokus bekräftar. Trots Kristerssons uttalande om att uppsägningar inte kommer ske minskar personalstyrkan i antal då det införs anställningsstopp och tjänster inte ersätts när någon slutar. SKR ser positivt på Kristerssons uttalande men önskar att regeringen snarast återkommer med vad det innebär och att staten behöver stå för en mer stabil och förutsägbar finansiering.