Tjejerna promenerade genom staden med skarpa handgranaterFlickor åkte tunnelbana och fikade med handgranater i en påse

Två flickor, 14 och 15 år gamla, blev filmade av övervakningskameror med en turkosfärgad påse från butikskedjan Normal när de gick runt i centrala Stockholm. Det visade sig att påsen innehöll sex skarpa handgranater istället för vanliga inköp. Bilderna visar att flickorna åkte tunnelbana, fikade och rörde sig runt på olika platser med påsen.

En av flickorna kliver på en SL-buss norr om Stockholm med påsen strax före klockan tre på eftermiddagen. Sen träffar hon sin väninna och de går tillsammans in i en galleria. Sedan tar de tunnelbanan till Husby och går runt på olika platser. Till slut sätter de sig och fikar på en kafé.

Senare på kvällen återvänder de till T-centralen och skiljs åt. Nästa dag upptäcker den 14-åriga flickans mamma de sex granaterna i hennes sängbord. Efter en utredning dömdes den äldre flickan till åtta månaders sluten ungdomsvård för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den yngre flickan är för ung för att dömas.

Enligt åklagaren indikerar hanteringen av granaterna att flickorna handlade på uppdrag av en kriminell gruppering, men för närvarande har utredningen inte lyckats fastställa vilken gruppering det kan vara.