När El-Haj blir politisk vilde – ilska i SUppdaterad 11.30 | Publicerad 11.10

Jamal El-Haj blir politisk vilde – behåller sin plats i riksdagen

Socialdemokraten Jamal El-Haj har meddelat partiet att han behåller sin plats i riksdagen och blir politisk vilde. Beslutet har upprört partiledningen, där Lena Hallengren kallar El-Hajs agerande för ”oacceptabelt”.

I ett brev till partiet skriver El-Haj att han inte längre har förtroende från partiledningen och att drevet mot honom har blivit alltför stort. Trots detta väljer han att behålla sin plats i riksdagen av respekt gentemot väljarna och den svenska demokratin.

Beslutet har skapat oro inom Socialdemokraternas gruppledning i riksdagen. Lena Hallengren kommenterar att en person som inte är medlem i partiet inte kan ha en plats i dess riksdagsgrupp.

El-Haj blir därmed den förste vilde ledamoten för Socialdemokraterna i riksdagen. I sitt brev meddelar han också att han lämnar partiet, efter att ha varit en lojal medlem i över trettio år.

Bakgrunden till beslutet är att partidistriktet i Skåne uppmanade El-Haj att lämna sin plats i riksdagen på grund av att han har förbrukat sitt förtroende. Tidigare har han även hamnat i blåsväder efter att ha försökt påverka Migrationsverket i ett asylärende till förmån för en imam med kopplingar till en extremistkopplad moské.

Partiledaren Magdalena Andersson har tagit avstånd från El-Haj och hans agerande, och menar att det har skadat partiet.