Nya hyror fastställda för hyresgäster hos Witalabostäder


Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget i Vetlanda kunde inte komma överens om årets hyreshöjning. Witalabostäder ville ha en hyreshöjning på runt elva procent. Förhandlingen lämnades över till Hyresmarkadskommittén (HMK) som nu har fattat beslut om nya hyran.

Betala retroaktivt

Från den 1 januari 2024 höjs hyrorna med 5,7 procent, vilket innebär att det blir en retroaktiv höjning för hyresgästerna.

– Det är en hög höjning och jag förstår att det kommer bli kännbart för många hyresgäster. Många har det dessutom redan tufft ekonomiskt. Vi hade så klart gärna sett en lägre höjning, men vi rättar oss efter HMK:s beslut, säger Odisho Anwya, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost i ett pressmeddelande.

I klippet nedan: Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen använder en ny metod eftersom de inte kommit överens om hyrorna.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nu tar man till en metod som tidigare inte använts i länet – en skiljeman. Foto: Jessica Gow/TT