Väck till verkligheten: Bördan lika tung som blySvenske astronauten Marcus Wandt har precis återvänt till jorden efter 17 dagar på Internationella rymdstationen (ISS). Han berättar att han känner av effekterna av tyngdlöshet, bland annat att känslan av att vara ”tung som bly” är något han aldrig tidigare upplevt.

Nu befinner han sig i Tyskland, närmare bestämt i Köln där han kontinuerligt undersöks på en anläggning för astronauter. Trots den fysiska påverkan av tyngdlöshet beskriver Wandt sin tid i rymden som fantastisk och annorlunda. Han betonar att han lyckades med mer än 100 procent av uppdragen och är stolt över att ha representerat Sverige och visat landets innovationskraft.

Effekterna av tyngdlöshet påverkar Wandts kropp, han har förlorat vikt och muskelmassa och har troligen vuxit något, vilket är vanligt för astronauter. Enkla vardagliga handlingar som att kasta något i soptunnan är svårt på grund av den inbyggda tyngdkraften på jorden.

Under sin tid i rymden fick Wandt uppleva flera emotionella ögonblick, som att se soluppgången och solnedgången från rymden. Dessa upplevelser har gett honom en ny syn på jordens skönhet och betonar hur små de mänskliga dispyterna känns i det stora sammanhanget.

Wandt känner sig tagen av upplevelsen och menar att alla konflikter och dispyter på jorden känns onödiga i jämförelse med den oändliga skönheten och ödsligheten i rymden.