Bakom den fyraåriges död



Fyraårig flicka dog av farlig gasförgiftning – utredningen fortsätter

En tragisk händelse skedde i Söderhamn för mer än tre månader sedan när en fyraårig flicka dog av en mystisk förgiftning. Nu har utredarna fått svar om dödsorsaken och enligt uppgifter till Aftonbladet hittades spår av en farlig gas som används som bekämpningsmedel.

Familjen i Söderhamn sökte vård i mitten av oktober med akuta magsjukesymptom. Mamman, pappan och de två små barnen lades in på sjukhus, men den fyraåriga flickans liv gick inte att rädda.

Fallet var länge ett mysterium och polis och åklagare har tagit hjälp av expertis från bland andra Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten och internationellt. De har undersökt över 200 ämnen utan att få några träffar, men förra veckan kom genombrottet när Rättsmedicinalverket gav åklagaren Christer Sammens svar om dödsorsaken.

Spår av den mycket giftiga och brandfarliga gasen fosfin hittades i familjens prover. Denna gas används som bekämpningsmedel mot olika skadedjur och är inte tillgänglig för privatpersoner.

Chefsåklagaren Christer Sammens bekräftar att det fortfarande är en mordutredning och att de inte har gjort någon ändring av rubriceringen. Polisens bombtekniker har tidigare sökt efter spår i familjens bostad och fordon och det kan nu bli aktuellt med nya undersökningar. Utredningen fortsätter då det fortfarande är oklart vad som faktiskt har hänt.