– Bönder i Indien utsätts för tårgas under protester – Polisen använder tårgas mot protesterande bönder i Indien – Indiska bönder tårgasade av myndigheterna under demonstrationer


Bönder på traktorer kör in i Indiens huvudstad New Delhi.


Polisen i Indien har använt tårgas och gripit flera personer i samband med att bönder försökt ta sig in i New Delhi.

Tusentals bönder, som kräver ett garanterat lägstapris på grödor, är på väg mot staden med traktorer och lastbilar.

Tårgasen sköts ut från en drönare vid gränsen mellan delstaten Haryana och New Delhi. Med hjälp av metallcontainrar, taggtråd, spikar och cementblock har polisen blockerat flera andra av stadens infarter.

Liknande protester genomfördes 2021, när kontroversiella jordbruksreformer infördes som enligt bönderna skulle låta privata företag kontrollera jordbrukssektorn. Då slog tiotusentals personer läger i New Delhis utkanter över ett år, vilket ledde till att premiärminister Narenda Modi till slut drog tillbaka lagarna.

Bönderna vill ha ett garanterat lägstapris på grödor och att regeringen ska uppfylla sitt löfte om att fördubbla deras inkomster.

Två tredjedelar av Indiens 1,4 miljarder invånare försörjer sig på jordbruk. Protesterna spås innebära ett bakslag för Narenda Modi, som parlamentsvalet i vår väntas bli vald till en tredje mandatperiod.