Ukrainas larm: ”Vi känner oss övergivna”



Artikeln handlar om den akuta nöd som råder i Ukraina på grund av de pågående konflikterna. En svensk läkare vid namn Elly Reinholds från hjälporganisationen Operation Aid berättar om situationen i södra Ukraina där människorna känner sig övergivna och drabbas av de negativa effekterna av bristen på resurser och stöd.

Reinholds berättar att drönare har blivit en allt större fara eftersom det utarmade luftvärnet inte längre klarar av att skydda lika effektivt som tidigare. Hon beskriver situationen som dystopisk och att invånarna känner sig ensamma och övergivna.

Hennes organisation har fokuserat på att förse ambulanser och hjälpa krigsdrabbade barn. Bristen på ambulanser och sjukvårdsmaterial har lett till att färre anmäler sig till försvaret och det finns många barn i landet som lider av isolering och olycka på grund av konflikten.

Även om situationen är svår finns det ljusglimtar, som ett projekt som startade förra året för att ge barnen aktiviteter och därigenom minska deras känsla av isolering. Elly Reinholds understryker att all hjälp, hur liten den än är, gör stor skillnad och betonar vikten av att veta vad som behövs innan man ger stöd.