:
Endast en tredjedel av placerade barn och ungdomar genomgår hälsoundersökning
Enligt en ny kartläggning från Socialstyrelsen får endast 34 procent av de placerade barnen och ungdomarna i Sverige genomgå en hälsoundersökning. Detta gäller även för tandvårdsundersökningar, där endast 15 procent av de placerade barnen får sina tänder kontrollerade.
Det är viktigt att barn och ungdomar som placeras utanför sitt hem erbjuds hälsoundersökningar, enligt regelverket. Trots detta blir hela två tredjedelar av de placerade barnen utan undersökning enligt Socialstyrelsens uppgifter.
Rose-Marie Odstam, utredare på Socialstyrelsen, betonar vikten av att samhället och dess olika instanser, såsom kommuner och regioner, arbetar för att säkerställa att placerade barn och unga får tillgång till vård på samma villkor som andra barn i samhället. Detta är särskilt viktigt med tanke på att placerade barn och ungdomar ofta har fler hälsoproblem än sina jämnåriga.
Enligt Anita Bashar Aréen, projektledare för kartläggningen, är placerade barn och ungdomar en utsatt grupp som kan ha både fysiska och psykiska hälsoproblem. Forskning visar också att de har sämre munhälsa än sina jämnåriga och kommer i mindre kontakt med tandvården.
Socialstyrelsens kartläggning omfattar perioden mellan juli och december 2022 och visar att endast 34 procent av de placerade barnen fick en hälsoundersökning och endast 15 procent fick en tandvårdsundersökning under denna tid.
En av orsakerna till att så få undersökningar genomförs är att kommunerna anser det vara ”obehövligt” på grund av korta placeringar. Men enligt Odstam och Aréen kan barn och ungdomar ofta stanna längre i placering än planerat, och undersökningar kan vara nödvändiga oavsett varaktigheten av placeringen.
Det betonas att kommunerna behöver se över sina rutiner för bedömningar av placerade barns hälsa och följa upp och utvärdera sitt arbete med hälsoundersökningar.
Socialstyrelsen har sedan 2020 ett regeringsuppdrag om att stärka placerade barns hälsa och arbetar för att förbättra situationen för denna utsatta grupp.
Källa: Socialstyrelsen
(Slut på omformulering)