Regeringens nedskärningar drabbar vandringsleder och naturvårdsprojekt
Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet varnar för följder av regeringens nedskärningar inom naturvården. Med 48 miljoner kronor mindre att fördela till länsstyrelserna för underhåll och uppgradering av nationalparker och naturreservat, riskerar vandringsleder, grillplatser och naturvårdsprojekt att försvinna.
Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet, påpekar att friluftslivet är viktigt för folkhälsan och psykisk hälsa, och att nedskärningarna kan leda till att färre svenskar får tillgång till naturen. Hon pekar även på konsekvenser för skolklasser och resurssvaga barn som kan stängas ute från friluftslivet.
Enligt Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på Svenska Turistföreningen, är belastningen på naturen redan hög med fler människor som vistas utomhus. Han menar att det behövs mer resurser för att välkomna dem och undvika slitage och nedskräpning.
De nuvarande nedskärningarna följer på förra årets stora nedskärningar, vilket har resulterat i minskade anslag med över 744 miljoner kronor sedan 2022. Dessa nedskärningar kan enligt organisationerna leda till konsekvenser för samhällsekonomin och turismen, då tillgången till friluftsliv påverkar både människors val av bostadsort och Sveriges attraktivitet som turistmål.
Totalt sett minskar anslagen för friluftsinfrastruktur med drygt 48 miljoner kronor, vilket motsvarar en minskning med cirka 8 procent. Samtidigt minskar anslagen för friluftsprojekt och allemansrätten med nästan 11 respektive 12 procent jämfört med föregående år.