USA:s nya försök att nå månen tar fart



En ny sond är på väg till månen från Kennedy Space Center i Florida. Sonden IM-1 från Intuitive Machines åkte med en Falcon 9-raket från Space X på torsdagsmorgonen svensk tid. Detta är en del av USA:s senaste satsning för att landa på månen, och om allt går som planerat kommer IM-1 att bli den första privata sonden på månen nästa vecka.

Det är tydligt att privata företag spelar en allt viktigare roll inom rymdutforskningen, vilket är en medveten strategi för USA. Även den senaste resan till Internationella rymdstationen gjordes med hjälp av en Falcon 9-raket från det privata företaget Axiom Space.

Trots framstegen är rymdutforskning fortfarande en riskfylld verksamhet. Det senaste försöket att nå månen med sonden Peregrine från Astrobotic gick fel, vilket resulterade i att den störtade mot Stilla havet efter uppskjutningen för drygt en månad sedan.

För närvarande är alla pågående expeditioner till månen obemannade, och den senaste bemannade expeditionen, Apollo 17, ägde rum över 50 år sedan. Men både USA och Kina planerar att skicka rymdfarare till månen senare detta årtionde om de nuvarande projekten lyckas.