Biden fortsätter att be om hjälp för Rafah


President Joe Biden speaks as he meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, Wednesday, Oct. 18, 2023, in Tel Aviv. (AP Photo/Evan Vucci) ILEV238


USA:s president Joe Biden har återigen uppmanat Israels premiärminister Benajmin Netanyahu att avvakta med en militäroperation mot gränsstaden Rafah i södra Gaza.

I ett nytt samtal mellan ledarna upprepade Biden sin ståndpunkt att en militäroperation inte bör fortsätta utan en ”trovärdig och genomförbar plan för att garantera säkerheten och stödet för civila i Rafah”, uppger Vita huset i ett uttalande natten till fredag.

Trots alltmer desperata varningar från världssamfundet har Israel stått fast vid sin plan på att inta Rafah, dit många civila har flytt.

”Vi ska slåss tills vi når en fullständig seger. Detta innebär en kraftfull offensiv även i Rafah, efter att vi tillåtit den civila befolkningen att lämna slagfälten”, skrev Netanyahu på sociala medier i onsdags.

Mer än hälften av Gazas befolkning befinner sig i gränsstaden, enligt FN.

Biden och Netanyahu diskuterade också det brådskande behovet av att humanitärt bistånd når fram till palestinier i desperat behov, enligt Vita huset.

Biden lovade därtill att fortsätta arbeta för frigivning av gisslan ”outtröttligt för att stödja frigivningen av alla som hålls gisslan”.