Uppdaterad 09.29 | Publicerad 09.18
En ukrainsk soldat på post utanför Avdijivka. Arkivbild. Foto: Libkos/AP/TT
Avdijivka har fallit. Det är den första ryska framgången sedan Bachmut – men till priset av stora förluster och med litet strategiskt värde, enligt en expert.
– Avdijivka är inte på något sätt en knutpunkt eller förutsättning för ett vidare anfall i västlig riktning, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant.
– Däremot, om man från rysk sida tar Avdijivka, undanröjer man hotet om artilleribeskjutning mot Donetsk, huvudstaden i Folkrepubliken.
Den ryskkontrollerade så kallade Folkrepubliken Donetsk etablerades 2014, sedan Krim i strid med folkrätten annekterats av Ryssland.
Avdijivka är den första tydliga ryska framgången sedan Bachmut och Jörgen Elfving ser paralleller mellan de båda. Dels tiden det tagit för att ta staden, dels storleken på de ryska förlusterna.
Ukrainas ÖB Oleksandr Syrskyj har sagt att man kommer att återvända till Avdijivka, något Elfving dock ser som osannolikt.
– Som läget ser ut nu skulle jag vilja betrakta det som önsketänkande. En förutsättning för att Ukraina ska nå framgång är att man får stöd från väst och det finns ju ett antal frågetecken runt det.
Han bedömer däremot att man från rysk sida inte i nuläget har förmåga att fortsätta anfalla i västlig riktning och det nu sannolikt blir en stridspaus. De ukrainska soldaterna ser ut att dra sig tillbaka till tidigare förberedda befästningar.
Jörgen Elfving pekar också på att Ukrainas förre ÖB, Valerij Zaluzjnyj, ville att man skulle dra sig tillbaka från Avdijivka men stötte på motstånd från president Volodymyr Zelenskyj.
– Möjligen hade man kunnat tänka sig att det här tillbakadragandet kunde ha skett tidigare och att man då undvikit förluster och andra problem.
FAKTA
Avdijivka
Avdijivka ligger i regionen Donetsk. Kreml hävdar att regionen är en del av Ryssland, precis som andra ukrainska regioner i östra Ukraina som Ryssland påstår sig ha annekterat.
Staden hade före krigsutbrottet runt 30 000 invånare. Snart två år senare beräknas knappt 1 000 av dem vara kvar.
Läs mer