Nedslående och förkrossande situation i norra Gaza



Det finns nästan inga journalister kvar i Gaza, vilket gör det svårt att få insikt i den desperata situationen som råder där. Försök att leverera mat och nödhjälp har mött kaos och avbrytits av FN, vilket har lett till att situationen förvärrats för befolkningen i norra Gazaremsan.

Hamas, den palestinska rörelse som har makten i området, svarade på detta beslut med ilska och menade att det innebar dödsdom för de tre fjärdedelar av en miljon människor som bor där.

Israel har beordrat civilbefolkningen att fly från norra Gazaremsan, vilket har skapat en akut brist på mat. Många familjer beskriver en situation där de bara kan äta en gång om dagen och där de tvingas blanda ut mjölet med djurfoder för att kunna baka bröd.

Samtidigt har USA lagt in ett veto mot ett förslag om eldupphör i FN:s säkerhetsråd, vilket har lett till kritik från flera länder. USA hävdar att man vill fokusera på fredssamtal istället för att driva igenom en resolution i FN.

Brett McGurk, Mellanösternsändebud från USA, är på väg till Egypten och Israel för förhandlingar om en fredsuppgörelse. Men situationen i Gaza kvarstår akut och människorna där skriker efter hjälp för att överleva.