Vårdförbundet larmar om krisläge i Skåne på grund av stopp för hyrsjuksköterskor
Region Skåne har infört ett totalstopp för hyrsjuksköterskor i ett försök att anställa fler till fasta tjänster, vilket har lett till en sjuksköterskebrist. På vissa avdelningar har hälften av sjuksköterskorna försvunnit och väntetiderna på akutmottagningar, vårdavdelningar och till operationer har ökat. Vårdförbundet uttrycker oro för att stoppet kan leda till en sjuksköterskeflykt från regionen.
En gynekologiavdelning i Lund har tappat nästan hälften av sina sjuksköterskor, och andra avdelningar har drabbats av att antalet sjuksköterskor har minskat avsevärt. Enligt Vårdförbundet har hyrstoppet genomförts utan en plan för hur hyrsjuksköterskorna ska ersättas.
Under första halvåret 2023 ökade hyrkostnaderna för regionerna med nästan en miljard jämfört med samma period 2022, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). SKR uppmanar alla regioner att dra ner på hyrbemanningen.
HR-direktören på Region Skåne, Johanna Holmberg, menar att hyrstoppet är en åtgärd för att minska kostnaderna och för att skapa en bättre vård med egna medarbetare istället för inhyrd personal. Hon erkänner att det har skapat problem på vissa avdelningar men säger att verksamheterna har varit medvetna om hyrstoppet sedan våren 2023.
Vårdförbundet är positivt inställda till att anställa fler sjuksköterskor istället för att hyra in dem, men menar att regionen har genomfört förändringen för snabbt och utan en plan. De oroar sig för en sjuksköterskeflykt från Skåne. De påpekar också att hyrsjuksköterskor kan tjäna betydligt mer än fastanställda, vilket kan leda till att fler väljer att jobba inom bemanningsbranschen istället.