Riskabelt att diskutera Navalnyjs öde



Uppdaterad 00.57 | Publicerad 00.44

Aleksej Navalnyjs kropp har försvunnit, och offentlig sorg är förbjuden i Ryssland inför det kommande presidentvalet där Vladimir Putin förväntas bli återvald. Det har blivit farligt att prata om oppositionsledarens öde, och regeringen diskuterar hur man ska hantera kroppen för att inte störa valet.

Kroppen tros ha förts bort i en konvoj från straffkolonin där han dog förra veckan, och övervakningsbilder visar transporten. Det pågår hemliga överläggningar inom regimen om hur man ska hantera situationen, och olika möjligheter har föreslagits, inklusive att inte lämna ut kroppen förrän efter valet eller att låta den försvinna för alltid.

Stöd för Navalnyj har samlat människor över hela världen, men i Ryssland har gripanden och repression skett mot de som öppet visat sin sorg. Många har gripits för att ha deltagit i minnesceremonier och minnesplatser har plockats ner av myndigheterna.

Det är farligt att prata om Navalnyjs öde, och till och med i parlamentet visar få empatiska ord. En tidigare högt uppsatt tjänsteman i Kreml tror att uppståndelsen kommer att ebba ut, och livet kommer återgå till det normala efter en kort tid av sorg och protester till minne av Navalnyj.