Efter tågkaoset: Transdev tar över Mälartågen från MTR


Det har nyligen ingåtts ett avtal som omfattar Mälartågs samtliga fem regionaltågslinjer och har en avtalstid på två år.

Mälartågen har kämpat med problem gällande förseningar och inställda tåg under en lång tid.

MTR meddelar att det är ett gemensamt beslut av det regionägda Mälardalstrafik och MTR Mälartåg att avsluta samarbetet i förtid på grund av utmaningar att skapa en finansiellt hållbar situation inom det nuvarande kontraktet, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

MTR tog över driften av Mälartågen i december 2022, och sedan dess har trafiken dragits med försenade och inställda avgångar.

Kristoffer Tamsons, ordförande för Mälardalstrafik, uppmanar resenärerna att fortsätta vara tålmodiga och förklarar att regionaltågstrafiken kommer att gradvis bli mer pålitlig och bättre svara mot resenärernas höga förväntningar enligt det nya avtalet. Han betonar att förändringen inte kommer att ske över en natt och att tålamod behövs.

Transdev ansvarar för bland annat Öresundstågen mellan Köpenhamn, Göteborg, Kalmar och Karlskrona, Roslagsbanan i Stockholm samt kommersiell tågtrafik under varumärket Snälltåget.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här ställdes nästan en femtedel av Mälartågs trafik in – trots minskat utbud. Hör vilka avgångar som drabbats mest av förseningar och inställda avgångar.
Foto: SVT