Svenska militären sänds till Röda havet



Sverige skickar militär personal till insats i Röda havet

Sverige kommer att skicka fyra stabsofficerare till en EU-insats i Röda havet, med möjlighet till att skala upp till tio stycken. Beslutet kommer efter att den danska fregatten av Iver Huitfeldt-klass skickats till området för att bidra till säkerheten där inom den USA-ledda insatsen.

Regeringen har tidigare meddelat att man vill delta i både en EU-insats och en USA-ledd insats i Röda havet för att skydda den civila sjöfarten från Huthirebellernas attacker. Nu kommer beskedet att regeringen skickar militär personal till EU-insatsen, som går under namnet Aspides.

Försvarsministern Pål Jonson (M) betonar att det är viktigt för ett exportberoende land som Sverige att säkerställa sjöfartslederna. Han utesluter direkt deltagande i den USA-ledda insatsen och pekar på möjligheten att skicka en väpnad styrka, om det skulle bli nödvändigt, inom ramen för EU-insatsen Aspides.

Beslutet om att skicka stabsofficerare kan regeringen fatta på egen hand, men eventuell deltagande med en väpnad styrka skulle kräva riksdagens stöd. Tidigare har Socialdemokraterna uttryckt skepsis mot en militär insats och oro för riskerna att Sverige dras in i ett storkrig genom operationerna i Röda havet.