Världens äldsta läppstift har upptäckts



I Jiroft, Iran, svämmade Halilfloden över sina bräddar år 2001 och avslöjade antika gravar som sedan plundrades av tjuvar. Bland de föremål som stals fanns världens äldsta läppstift, som nu har analyserats av forskare.

Det cylinderformade föremålet hittades för flera år sedan, men det var först nyligen som analysen av det blev klar. Enligt forskarna innehåller läppstiftet spår av olika färgade mineraler som kan ha använts för kosmetika, såsom hematit, manganit, braunit och andra mineraler som kunde skapa lila färg i läppstiftet, samt vegetabiliskt vax.

Det äldsta läppstiftet i världen är enligt analyserna från mellan 1936 och 1687 f.Kr. Tidigare har man hittat avbildningar av läppstift från 1150 f.Kr. på egyptiska papyrusrullar, samt sumeriska källor som tyder på att rika män och kvinnor kunde ha krossat ädelstenar och använt dammet från dem på sina läppar redan år 3000 f.Kr.

Även om detta fynd inte nödvändigtvis betyder att läppstiftet uppfanns i Iran, så är det enligt forskarna det tidigaste beviset på denna uppfinning hittills. Studiens resultat har publicerats i tidskriften Nature.