Dyra konsekvenser av att inte få snabb diagnos för adhd


Förutom felaktiga adhd-diagnoser är risken att samsjuklighet missas när utredningstiden kortas. Arkivbild.


Riskerna ökar för att barn och unga får felaktiga diagnoser och att mer läkemedel skrivs ut när regioner inför snabbspår för adhd-utredningar . Det skriver 14 psykologer och läkare på DN Debatt.

De kortade utredningarna kan paradoxalt nog göra köerna längre och vårdkostnaderna högre, anser artikelförfattarna.

De framhåller att en neuropsykiatrisk utredning inte handlar om att ta reda på huruvida barnet har koncentrationssvårigheter eller inte. Syftet med en utredning är att ta ställning till vad svårigheterna beror på och ett fokus på att snabbt ställa en diagnos kan leda till att man missar den verkliga orsaken till barnets symtom.

Ångest, depression, missförhållanden i hemmet, svag teoretisk begåvning, mobbning och stora barngrupper är några faktorer som kan bidra till koncentrations­svårigheter hos ett barn, påpekar de. Två tredjedelar av personer diagnostiserade med adhd har även annan psykiatrisk och/eller neuropsykiatrisk diagnos.

Artikelskrivarna befarar att psykologer och läkare kommer att tvingas bromsa snabbutredningarna på grund av bristande underlag och i stället föreslå en omfattande utredning. Köerna till de större utredningarna kommer då att växa, bedömer de.