G7 höjer priset som Ryssland måste betala


UKrainas president Volodymyr Zelenskyj (mitten) tog emot flera världsledare i Kiev på lördagen. Från vänster Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Italiens premiärminister Giorgia Meloni, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Belgiens premiärminister Alexander De Croo.


G7-länderna säger i ett uttalande att de ska ”höja priset” för Ryssland och dess invasionskrig i Ukraina.

”Vi fortsätter att höja priset för Rysslands krig, degradera de ryska möjligheterna till inkomster och stoppa dess möjligheter att bygga ett krigsmaskineri” skriver G7-ländernas ledare i ett skarpt uttalande.

G7-länderna, som består av flera världens mäktigaste industrinationer, enades också om att uppmana Kina att upphöra att stödja Rysslands invasionskrig i Ukraina.

G7 kräver även att Ryssland till fullo klargör hur Aleksej Navalnyj dog förra fredagen.

I uttalandet på lördagskvällen, som kom efter ett möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver länderna att den ryske regimkritikern Navalnyj visade ”utomordentligt mod” och de ger sitt fulla stöd till hans änka och övriga närstående.

”Vi uppmanar den ryska regeringen att till fullo klargöra omständigheterna kring Navalnyjs död”, skriver G7-ländernas ledare och fortsätter:

”Han offrade sitt liv i kampen mot Kremls korruption och för fria och rättvisa val i Ryssland.”