Israeliska attacker i Gaza – förhindrade fredssamtal


Räddningsarbete efter en av Israels räder i Rafah i Gaza på lörden.


Fortsatta strider rasade främst i södra Gaza med israeliska flygräder mot städerna Khan Yunis och Rafah.

Nästan 100 dödsoffer under ett dygn rapporterades på lördagen av Gazas hälsomyndighet, som kontrolleras av terrorstämplade Hamas

Israels militär uppgav att insatserna utökas i västra delen av Khan Yunis. Eldgivningen är intensiv från stridsflyg, stridsvagnar och fotsoldater.

”Soldater gick in i ett residens som tillhör en högt uppsatt underrättelseofficer”, sade den israeliska armén och hävdade att en tunnel samtidigt förstörts.

Parallellt med attackerna pågick försök till samtal om ett nästa steg i konflikten. Israels chef för underrättelsetjänsten tog sig till Paris för de förhandlingar som kan bryta dödläget. Men positionerna är om möjligt än mer låsta sedan premiärminister Benjamin Netanyahus förslag om Gazas framtid efter kriget förkastats av både motparter och av bundsförvanten USA.

Israels ledare vill se fortsatt israelisk militär närvaro och att en säkerhetszon inrättas på Gazaremsans territorium.

Underrättelsetjänsten Mossads chef David Barnes mötte representanter för USA, Egypten och Qatar på lördagseftermiddagen för nya försök till att finna ett sätt att få tillbaka de av Hamas gisslantagna parallellt med ett vapenstillestånd och krigsfångeutväxling.

Frivilligorganisationer inne i Gaza och dess flyktingläger vittnade på lördagen åter om katastrofala förhållanden. Rädda Barnen på plats i konfliktområdet talade om akut brist på förnödenheter och hungersnöd.