Kiev lovar nya miljardstödVärldsledare lovar massivt stöd till Ukraina

Internationella ledare har besökt Kiev med stora löften om stöd. Kanada och Italien ansluter sig till länder som Storbritannien, Frankrike och Danmark genom att lova betydande ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelade att landet kommer att ge Ukraina ekonomiskt och militärt stöd värda över 3 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande 23,1 miljarder kronor. Trudeau lovade även fortsatt stöd så länge det behövs.

Under sitt besök i Kiev sade Trudeau att Kanada kommer att stå vid Ukrainas sida oavsett vad som krävs och för så lång tid som det behövs.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni meddelade också att landet kommer att ingå ett tioårigt stödavtal med Ukraina.

Danmark tidigare under veckan meddelade att man avsätter 69 miljarder danska kronor under ett tioårigt samarbete. Detta stöd kommer att gå till långsiktiga reformer och infrastrukturprojekt, inklusive en särskild satsning på att återuppbygga staden Mykolajiv vid Dneprsfloden nära Svarta havet.

Under sitt besök hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tidigare denna vecka meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen detta stöd.

På tvåårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina meddelade också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att den första delen av EU:s stödpaket på 50 miljarder euro kommer att betalas ut i mars. Von der Leyen var också på plats i Kiev för att visa sitt stöd.