Psykologen tvingas betala miljonskadestånd


Region Skåne får nästan två miljoner kronor i skadestånd av ett psykologföretag. Arkivbild.


En psykolog och hans bolag har dömts att betala nästan två miljoner kronor i skadestånd till Region Skåne. Men målet ska prövas på nytt, rapporterar Sydsvenskan.

Bolaget hade anlitats sedan 2017 för att utföra kognitiv beteendeterapi (KBT) på patienter i regionen, men enligt domen har företaget inte fullföljt sitt uppdrag.

Under 2021 började Region Skåne misstänka att allt inte stod rätt till. En granskning utförd av en legitimerad psykolog och en specialistläkare inom psykologi bekräftade misstankarna.

Enligt deras utredning erbjöd bolaget över huvud taget inte KBT. I stället fick patienterna bland annat coachning, mental träning och stödsamtal. Företaget kom även med rekommendationer om till exempel stretchövningar och kostvanor.

Journalföringen ska också haft brister och enligt utredningen har bolaget debiterat regionen för fler besök än vad andra vårdgivare gör.

Eftersom ägaren till bolaget inte kom in med ett yrkande dömde tingsrätten till Region Skånes fördel. Nu har han begärt att målet ska tas upp igen.

– De säger att mina tekniker inte är KBT och det är en chock för mig, säger mannen till tidningen.

Om några veckor tas målet upp på nytt av rätten.