Tunisiens tidigare president döms till fängelse


Valaffisch för Tunisiens tidigare president Moncef Marzouki. Arkivbild.

En domstol i Tunisien dömde på lördagen landets tidigare president Moncef Marzouki i sin frånvaro till åtta års fängelse. Åtalet rörde bland annat uppmaning till uppror mot regeringen, men rättegången ses av oberoende bedömare som politiskt motiverad och orkestrerad av nuvarande presidenten Kaïs Saïed.

Marzouki blev president 2011, sedan den tidigare presidenten Ben Ali tvingats fly efter omfattande protester som också blev inledningen av en vår av regimkritik i bland annat flera nordafrikanska länder. Zayn al-Abidin Ben Ali hade då styrt Tunisien med hård hand i över 20 år.

Marzouki, med förflutet som människorättsaktivist, blev landets förste folkvalde statschef. Han gick i exil när nuvarande presidenten Saïd konsoliderade sin makt, stängde parlamentet och skrev om konstitutionen.

Den dömde expresidenten är en av 20 ledande politiker som anklagats, dömts eller fängslats av den nuvarande regimen sedan de kritiserat Saïds regim.