Tusentals demonstrerar för stöd till Ukraina


Erik Ramanathan, USA ambassadör i Sverige, under manifestationen "Sverige står upp för Ukraina" på Sergels torg.

Mer än 1 000 personer har samlats vid Sergels torg i centrala Stockholm för en manifestation för Ukraina, på tvåårsdagen av Rysslands invasionskrig.

– En sådan här manifestation är viktig för ingen får glömma Ukraina. Folk dör fortfarande, min farbror har dött i kriget. Man måste förstå att Ryssland inte kommer att sluta, de kommer fortsätta döda oss just för att vi är ukrainare, säger Natasha från Kiev, insvept i Ukrainas flagga, och fortsätter:

– Jag är glad över att så många är här för att visa sitt stöd. Att Ulf Kristersson är här betyder jättemycket.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är öppningstalare vid manifestationer och inleder med en tillbakablick.

– Jag minns den här dagen för ett år sedan. Och vi minns alla den här dagen för två år sedan. När vi sågs här förra gången skickade vi en viktig signal – till både vänner och fiender: att vi står på frihetens och demokratins sida.

I dag – två år efter den fullskaliga invasionen – ger vi ett ännu viktigare besked: Att där står vi kvar. Vid Ukrainas sida, på frihetens sida – och så länge det krävs.

Han citerar vidare sin ”kloka danska kollega” Mette Frederiksen: ”Ingen av oss rätt att vara krigstrött, så länge Ukraina inte är det”.

– Den samlade svenska insatsen är ingenting mot Ukrainas, men samtidigt så stor att jag inte kan räkna upp allt som görs. Det gör mig stolt som svensk och det gör mig stolt som statsminister, säger Kristersson.

Även Magdalena Andersson (S), artisten Eva Dahlgren och Kommunals ordförande Malin Ragnegård finns bland talarna.

Bakom manifestationen står Nordic Ukraine Forum, aktionsgruppen ”Ryssland ut ur Ukraina” samt Måndagsrörelsen.