Absurda upplevelser för den svenska åkaren i det varma AlpernaDen svenska snowboardåkaren Anders Bengs upplever att han möts av allt fler ”konstiga värmeböljor” under sina besök i Alperna. På 1 600 meters höjd i österrikiska Alperna får han se regnet falla över parkeringen vid Hintertuxer Gletscher där han befinner sig för att åka snowboard tillsammans med sin fru Carina. Paret har tillbringat en stor del av året i Alperna de senaste åren och har rest hit regelbundet för att åka snowboard i över 20 år.

Enligt Anders Bengs har de senaste säsongerna varit absurda med en ökande frekvens av konstiga värmeböljor. Han beskriver att vädret har varit som en blandning av april- och majväder med temperaturer nära 20 grader även på högre höjder. Tidigare har han upplevt varmare perioder, men nu upplever han det som extremt och förstörande för snökvaliteten.

Paret Bengs har rest mellan olika alptoppar i Italien, Schweiz och Österrike och anser att hela Alperna påverkas av de varmare temperaturerna och ökad nederbörd. Trots att det kom mycket snö tidigt under säsongen, har regn och höga temperaturer förstört åkningen och skapar svårigheter för skidanläggningarna.

Anders Bengs är förbluffad över temperaturernas påverkan på skidindustrin i Alperna och funderar över hur det kan påverka långsiktigt. Han poängterar att säsongen 20/21 var den finaste på länge, men sedan dess har konstiga värmeböljor blivit allt vanligare. Han oroas över om man kommer fortsätta kunna utöva skidåkning i framtiden med tanke på de pågående klimatförändringarna.