Amanda, 26, drabbades av nervskada efter rumpförstoringUppdaterad 21.49 | Publicerad 21.45share-arrowDelaunsaveSparaAmanda, 26 år, hade sparat ihop 60 000 kronor för att genomgå en rumpförstoring och få drömkroppen hon längtat efter. Men operationen gick inte som planerat och ledde till nervskador. Nu har klinikchefen och kirurgen fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Amanda Montin valde att genomföra operationen på Bellakliniken i Helsingborg, där hon tidigare gjort bröstopperationer och kände sig trygg. Trots en god dialog med kirurgen innan operationen, upplevde Amanda direkt efter ingreppet att något var fel. Hon kände en död känsla i högerbenet och tappade känseln i sina intima delar. Hon upplevde också asymmetri i implantaten men fick ingen respons på sina oro.

Under åtta månader led Amanda av smärta och ett försämrat livskvalitet innan hon fick en remiss till en neurolog. Det konstaterades att en nerv hade hamnat i kläm och Amanda uppmanades att ta bort implantaten för att undvika permanenta skador. Efter operationen insåg Amanda att andra implantat än de hon valt hade använts på henne.

Ivo riktade kritik mot klinikchefen och kirurgen för att inte ha utfört en neurologisk undersökning och för att försena borttagningen av implantaten. Klinikchefen Johan Nordquist förnekar att han opererade Amanda och menar att han endast förmedlade råd från experterna.

Amanda lider fortfarande av smärta och nedsatt rörlighet i högerbenet 1,5 år efter operationen och konstaterar att ingreppet har förstört delar av hennes liv. Hon uppmanar andra att noggrant överväga riskerna med kosmetiska ingrepp innan de genomför dem.

Ivo ger allmän information om hur man kan anmäla klagomål och uppmanar att först kontakta vårdgivaren eller patientnämnden innan man vänder sig till dem. De utreder klagomål som ligger inom två år tillbaka i tiden och hanterar inte ekonomiska ersättningsfrågor.