Israel skickar representanter till Qatar för förhandlingar


Vänner och släktingar till de israeler som hålls gisslan i Gaza demonstrerade på lördagen i Tel Aviv och kräver att de ska friges. En israelisk delegation ska de närmsta dagarna till Qatar för att fortsätta förhandlingarna om stridspaus och frigivning av gisslan.


Israels ska skicka förhandlare till Qatar för fortsatta samtal om en paus i striderna i kriget mot Hamas och frisläppandet av gisslan som hålls i Gaza, uppger bland andra lokala medier. Beslutet togs i Israels krigskabinett.

Samtalen inleddes i Paris med medlare från USA, Egypten och Qatar. Den nationelle säkerhetsrådgivaren Tzachi Hanegbi sade i en tv-intervju på lördagskvällen att den israeliska delegationen återvänt från Paris och att ”det förmodligen finns utrymme för att ta steg mot en överenskommelse”.

Hanegbi sade strax innan kabinettsmöte att den hemvändande delegationen bett om att få träffa krigskabinettet för att ”uppdatera oss om resultaten av Parismötet.”

Israeliska medier rapporterade att mötet slutat med att krigskabinettet enats om att skicka en delegation till Qatar. Det ska ske någon gång de närmaste dagarna för att fortsätta förhandlingarna om en veckolång stridspaus och frisläppande av gisslan i utbyte mot palestinier som hålls i israeliska fängelser.