Nato överskrider Putins röda linjeUppdaterad 00.58 | Publicerad 00.48

Nato öppnar för att Ukraina kan attackera ryska mål utanför landets gränser

Natochefen Jens Stoltenberg sa inte direkt att Ukraina har rätt att attackera ryska mål utanför landets gränser, men han lämnade en öppning för detta. Detta kommer i en tid då det nya stödpaketet för Ukraina blockeras i USA:s kongress och landet kämpar mot det ryska övertaget vid fronten.

Ukrainas styrkor har intensifierat attackerna inne i Ryssland, med exempel som en massiv explosion efter ett drönarangrepp mot ett stålverk i staden Lipetsk. Ukrainas underrättelsetjänst tog öppet på sig ansvaret för bombningen.

Det har varit en ökning av retoriken kring räder mot mål i Ryssland denna vecka, något som normalt inte kommenteras av Ukraina eller väst.

I en intervju med Radio Free Europe slog Natochefen Jens Stoltenberg fast att enligt folkrätten har Ukraina rätten till självförsvar, vilket inkluderar att attackera ryska militära mål utanför landets gränser. Han talade även om Natoländernas splittring kring att låta Ukraina använda donerade vapen för att attackera mål inne i Ryssland.

Under det tvååriga kriget har USA och Nato gradvis testat Putins gränser, och Ukraina har fått mer avancerade vapen för att försvara sig. Putin har tidigare hotat att attackera F-16-plan utanför Ukrainas gränser, men har inte svarat på Stoltenbergs senaste uttalanden.

Det är en osäker situation där hot om kärnvapenkrig figurerar, men enligt experter har Ryssland devalverat sina röda linjer genom att hota och sedan inte agera. Det är svårt att veta var den verkliga gränsen går.