Ryssland är fast i en låst position i kriget mot UkrainaPutin kan varken råd att förlora eller vinna kriget, enligt en expert. Kostnaderna för att reparera Ryssland är redan massiva, och kostnaderna för att återuppbygga och säkra Ukraina är ännu större. Rysslands ekonomi är helt dominerad av kriget i Ukraina, och de har varken råd att vinna eller förlora kriget. Landet har pumpat in enorma summor pengar i sin krigsindustri, och planerar att investera ännu mer. Kriget har även resulterat i en arbetskraftsbrist i Ryssland, med ungefär fem miljoner arbetare som saknas.

Om Ryssland lyckas erövra Ukraina kommer de ändå att stå inför svårigheter med att återuppbygga landet på grund av sanktioner och brutna handelsvägar. En ekonomisk smäll väntar oavsett utgång av kriget. Experten menar att ett utdraget dödläge kan vara det enda sättet för Ryssland att undvika total ekonomisk kollaps.

En annan forskare påpekar att att förlora kriget hade varit betydligt mer kostsamt för Putin, även om ekonomin skadas även om Ryssland vinner. Landet står inför utmaningen att omvandla ekonomin för att bli mer balanserad efter en så stor satsning på militären.