Kontrollera drönare från en subterranean ”ubåt”Drönare har förändrat kriget i Ukraina i grunden

Drönarna har förändrat kriget i Ukraina i grunden, både för människor och maskiner. Aftonbladets team har gett sig in i det djupaste av drönarkriget där människor dör och dödar på film, men i verkligheten.

Vi följer bulgaren Nikola, 49, i de frusna spåren i Kupianskregionen. Ljudet av artillerield varvas med oroande tystnad då öronen spetsas efter det surrande ljudet av drönare i luften. Fronten ligger kusligt nära och vi får en rundvandring i en underjordisk bas där soldaterna har sina sovplatser och kommendocentralen.

I kommandocentralen sitter Maksymkin, 36, och övervakar de ukrainska drönarna i luften. Men det finns ännu fler ryska drönare som är en ständig skräck för soldaterna. Drönarkriget pågår osynligt med hjälp av radiovågor, en cyberkrigsföring där man försöker störa motståndarens drönare.

På marken är drönarna en ständigt närvarande skräck för soldaterna. Drönarna har förändrat kriget till ett ställningskrig där överraskningsmoment är sällsynta. I ett litet hus nära fronten tillverkar Artium, 33, vapen av skrot för att bekämpa ryska soldater.

Ryssarna har numerärt övertag i luften och tillverkar drönare i industriell takt. Ukraine har beslutat att skala upp tillverkning och användning av drönare i kriget och en miljon drönare planeras tillverkas under 2024. Samarbetet med Ukrainas allierade blir allt viktigare för att få en teknisk fördel mot ryssen i det nya kriget.

Drönarkriget är en ständig utmaning för soldaterna på marken där störningar och attacker är ett konstant hot. Soldaten Andrij, 39, gör sig redo för att attackera med en kamikazedrönare för att bekämpa ryska stridsvagnar, men störningar och träffsäkra ryska drönare försvårar uppdraget.

Drönare har förändrat kriget i Ukraina i grunden och tekniklyft krävs för att Ukraina ska ha en chans mot ryssen i det nya kriget.