Kriget i Gaza splittrar Jordanien: HyckleriKriget i Gaza skapar konflikter i Jordanien

Kriget i Gaza har lett till spänningar mellan Jordaniens regering och dess folk. Varje vecka hålls demonstrationer i Jordanien där tiotusentals visar sitt stöd för Gaza och kräver åtgärder mot Israel och USA. Jordanien försöker balansera diplomatiska relationer samtidigt som man vill hjälpa Gaza med nödvändigheter.

Demonstrationer och kritik mot regeringen

Demonstrationer har ägt rum utanför Grand Husseini-moskén i Amman där många Jordanier samlas för att be och protestera mot kriget i Gaza. Många, inklusive författaren Hisham Bustani, är kritiska mot regeringen för dess gasavtal med Israel. De anser att man stöder Israels krig mot Gaza genom import av gas och att detta är hyckleri.

Kritik och framtidshopp

Kritiken spänner över olika samhällsklasser i Jordanien och många delar av samhället är missnöjda med regeringens agerande. Många har gett upp hoppet om diplomatiska lösningar och har krav på att USA:s militära närvaro i Jordanien ska upphöra, fredsavtalet med Israel ska pausas och importen av gas ska stoppas.

Jordanien som stabiliserande kraft

Jordanien anses ofta vara ett stabilt land i en konfliktfylld region, men många jordanier vill se tydligare åtgärder mot Israel och för Palestina. Även om regeringen får kritik för sitt agerande försvarar man behovet av diplomatiska relationer för att kunna hjälpa Gaza och dess invånare.

Sammanfattning och fakta

Sammanfattningsvis kämpar Jordanien med att balansera diplomatiska relationer samtidigt som man möter kritik från det egna folket angående stödet till Gaza. Relationen med Israel är komplicerad och gasavtalet har lett till stora demonstrationer. Jordanien förespråkar en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina och har skickat bistånd till Gaza.