Kristersson: ”Norden står enat med ett gemensamt försvar efter 500 år”


När statsminister Ulf Kristersson (M) höll pressträff efter att Ungerns parlament röstat ja till ett svenskt Natomedlemskap, sade han att beslutet innebär att Norden för första gången på 500 år kommer att ha ett gemensamt försvar.

– Vi ska försvara vår frihet med de länder som ligger oss närmast, sade Kristersson.

Medlemskapet kommer enligt Kristersson att innebära en ordentlig upprustning av Sveriges försvar. Sverige kommer att återaktivera civilplikten och öka antalet värnpliktiga.

– Sverige kommer att bidra med våra unika försvarsförmågor, i luften, på marken, till sjöss och under ytan. Vi vill få säkerhet, men vi vill också ge säkerhet, säger han.

Har ”stor respekt” för kritiker

Statsministern säger också att han har stor respekt för dem som helst hade velat att Sverige stannar utanför Nato. Han understryker att det är 200 år av alliansfrihet Sverige lämnar bakom sig.

– Vi möter världen som den ser ut, inte som vi önskar att den ser ut. Och vi gör det här för Sveriges skull, säger han.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Andersson (S): Kommer stärka försvaret av vårt älskade land. Foto: SVT

Magdalena Andersson (S): Grundproblemet pågår fortfarande

När Sveriges Natoansökan lämnades in för nästan två år sedan var det Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som var statsminister.

– Det här är ett besked som kommer att stärka försvaret av vårt älskade land, säger hon.

Hon menar att det inte är läge att luta sig tillbaka, trots eftermiddagens omröstning.

– Det som startade den här processen, Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, pågår fortfarande. Vi behöver fortsätta rusta oss, stärka vårt eget försvar, säger Magdalena Andersson.