Navalnyjs team: ”Vill utbytas mot mördare”


I lördags skrev Navalnyjs talesperson Kira Jarmyhsj på X att oppositionspolitikerns kropp överlämnats till hans mamma, en dryg vecka efter att den ryska fängelsemyndigheten meddelat att Navalnyj dött i fängelset. Strax innan utlämningen hade flera ryska kändisar krävt att kroppen ska överlämnas till mamman.

Nu uppger Maria Pevtjich, ordförande för Navalnyjs antikorruptionsfond, att han skulle ha utväxlats, tillsammans med två amerikanska medborgare. Utväxlingen skulle ha skett bara några dagar efter dödsfallet i utbyte mot en rysk mördare, Vadim Krasikov, som dömts för ett mord i Berlin.

– På kvällen den 15 februari fick jag information om att förhandlingar pågick och var i slutskedet. Den 16 februari mördades Navalnyj, säger Pevtjich i klippet.

Planerade utväxling

Pevtjich nämner inte vilka de två amerikanerna är, men den amerikanska journalisten Evan Gershkovich sitter fängslad i Ryssland anklagad för spioneri.

Enligt Pevtjich hade Navalnys team ”de senaste två åren” arbetat med att få till en utväxling där politiska fångar i Ryssland skulle släppas i utbyte mot ryska spioner.

På söndagen uppgav Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, att Aleksej Navalnyj dog av naturliga orsaker. Närmare bestämt en blodpropp.

– Jag är ledsen att göra er besvikna. Men det här är mer eller mindre bekräftat, det är inget vi har tagit från internet tyvärr, sa Budanov till ukrainsk tv.

Minnesstund planeras

Dödsorsaken är densamma som uppges av Ryssland, men som varit starkt ifrågasatt i omvärlden – inte minst då Rysslands behandling av Navalnyj anses ha kunnat orsaka en ”naturlig död”.

”Han ljuger”, skrev Pevtjich på X kort efter Budanovs uttalande.

Samtidigt uppger Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj på måndagen att en offentlig minnesstund planeras att hållas i slutet av veckan.