Presidenten av Senegal utannonserar amnesti


Senegals president Macky Sall. Arkivbild.


Senegals president Macky Sall har tillkännagett amnesti för personer som sedan 2021 fängslats under politiska protester.

Landet befinner sig mitt i en stor politisk kris, efter att Sall beslutat att skjuta upp valet som skulle ha hållits den 25 februari.

De senaste veckorna har tusentals senegaleser protesterat mot beslutet om att skjuta upp valet och demonstranter och polis har drabbat samman i flera städer. Senegals konstitutionsdomstol har slagit fast att presidentens agerande är olagligt och ogiltigförklarat beslutet.

Sedan 2021 har flera hundra oppositionella – eller över 1 000 enligt några människorättsorganisationer – gripits i maktkampen mellan oppositionsledaren Ousmane Sonko och den sittande regeringen.

Beslutet om amnesti, som först måste röstas igenom av Senegals parlament, sker ”i en anda av nationell försoning”, enligt presidenten.

– Detta kommer att göra det möjligt att skapa fred på den politiska arenan, säger han.

Hundratals fängslade oppositionella har redan släppts de senaste tio dagarna. Men Ousmane Sonko och hans parti Pastefs presidentkandidat Bassirou Diomaye Fay sitter båda fortfarande fängslade.

Senegal har aldrig upplevt en militärkupp sedan självständigheten från Frankrike 1960, vilket gör landet till en avvikare i en region som plågats av återkommande kupper.