Putin kan reagera på Kraghs tystnad från Kreml


Det har ännu inte kommit någon officiell reaktion från Ryssland på beskedet att Sverige tagit det sista stora steget mot ett Natomedlemskap.

– Det enda man kan vara säker på är att Ryssland inte kommer att gilla att vi är med i Nato, sade statsminister Ulf Kristersson på en presskonferens under måndagseftermiddagen.

Martin Kragh, Rysslandsforskare och biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier, tycker att man kan lära sig av Rysslands reaktion på Finlands inträde i Nato.

– Det var starkt formulerat. Man sade att det var ett hot, att det förändrade säkerhetsläget och att det var ett ovänligt drag från finskt håll, säger Martin Kragh.

– Kommer det någon reaktion de närmaste dagarna kommer den säkerligen att låta likadant, fortsätter han.

Putin ser Nato som ett politiskt hot

Martin Kragh menar att den ryska synen på Nato skiljer sig lite beroende på vem man frågar. Militära källor i generalstaben, till exempel, menar han ser Nato som ett mer långsiktigt militärt hot. Medan president Vladimir Putins kritik handlar mer om försvarsalliansens politik och ideologi.

– Han har ju beskrivit både Nato och EU som politiska hot mot Ryssland. Han menar att vi företräder främmande värderingar som Ryssland inte kan tolerera, säger Martin Kragh.