Rafah-anfallet: ytterligare ett hinder för stödet


FN:s generalsekreterare António Guterres.

En fullskalig attack i Rafah skulle vara en dödsstöt för det humanitära stödet i Gaza, varnar FN:s generalsekreterare António Guterres.

– En fullskalig israelisk offensiv i staden skulle inte bara vara hemskt för fler än en miljon civila palestinier som tar skydd där – det skulle vara spiken i kistan för våra stödprogram, säger Guterres.

Generalsekreteraren säger detta efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i söndags upprepade att Israel har för avsikt att genomföra en markinvasion i Rafah, i sitt försök att vinna en ”total seger” över terrorstämplade Hamas.

Guterres tar också Unrwa, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, i försvar. Han kallar den för stödinsatsernas ”ryggrad” i Gaza.

Israel har anklagat enskilda Unrwa-medarbetare för att ha varit inblandade i de islamistiska extremistgruppernas storskaliga attacker mot Israel den 7 oktober. Misstänkta medarbetare har avskedats och en utredning pågår.

FN:s människorättschef Volker Türk kritiserar utbredd ”desinformation som riktar sig mot FN:s humanitära organisationer, FN:s fredsbevarande styrkor och mitt kontor”.

– Detta är djupt destruktivt för allmänhetens bästa, och det sviker hjärtlöst de många människor vars liv är beroende av det, säger han.