Tidigare Natotopp varnar för splittring i alliansen: ”Tre infiltratörer”


Relationen mellan Turkiet och USA inom Nato har blivit ansträngd på grund av deras olika syn på kriget i Ukraina. Turkiet, tillsammans med Ungern, har valt att inte införa sanktioner mot Ryssland och Turkiets president Erdogan fortsätter att ha nära kontakter med Rysslands Putin.

Också Natomedlemmen Slovakien, som leds av Putinvänlige Robert Fico, är skeptisk till att stödja Ukraina.

Enligt Stefanie Babst, tidigare chef för Natos planeringsstab, betraktas dessa länder som Natos ”tre trojanska hästar”. Detta politiska dilemma kan försämra den politiska sammanhållningen inom Nato framöver.

Konflikten i Gaza förvärrar spänningarna

I frågan om kriget i Gaza står Turkiet och USA återigen på motsatta sidor. Enligt Babst ökar detta spänningarna mellan de mäktiga Natoländerna.

Arbetet med att upprätthålla enighet inom Nato framöver förväntas bli utmanande, särskilt med tanke på turbulensen kring Israels militära operationer mot Hamas som väcker motstånd inte bara från Turkiet och USA utan även från andra europeiska länder som Norge, Tyskland och Frankrike.

Babst hoppas att Natos nya generalsekreterare kommer att prioritera politisk och solidarisk enighet och utarbeta en strategi gentemot Ryssland för att stärka alliansen. Trots dessa politiska spänningar tror hon inte att Sveriges säkerhetsläge kommer att försämras om landet blir medlem i Nato.