Tragiskt: Renewcell i Sundsvall begärs i konkurs, en sorglig dag för miljön


Renewcell grundades år 2012 och hade en gång en värdering på flera miljarder och ägdes av bland annat klädföretaget H&M.

Vann miljöpris förra året

Företaget hade en stark aktiekurs för några år sedan och vann Nordiska rådets miljöpris förra året, med motiveringen: ”För företagets banbrytande lösning att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och nya produkter”.

Men på senare tid har det varit motgångar. Aktiekursen har sjunkit och i slutet av förra året fick den dåvarande vd:n sparken.

I januari 2024 meddelade företaget att man var tvungen att varsla 30 anställda – och nu kommer beskedet att företaget ansöker om konkurs.

Misslyckas med att säkra ekonomin

Anledningen är enligt ett pressmeddelande att Renewcell tillsammans med sina ägare och andra stora långivare som Nordea och Europeiska investeringsbanken inte lyckats komma överens om ett avtal som skulle ha säkrat bolagets ekonomiska situation.

”Det här är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett bevis på bristen på ledarskap och den nödvändiga förändringstakten i modebranschen”, skriver bolagets ordförande Michael Berg i pressmeddelandet.