Var vittne till brottet när offret dödades


Det blå rep som det 26-årige offret hittades hängd i, fastsurrat i en gren. En bit från samma rep hittades hemma hos en av bröderna. Bild från polisens förundersökning.


Tre tonårsbröder som dömdes för att att mördat en 26-årig man som hittades hängd i ett naturområde i Enköping har lämnat nya uppgifter inför förhandlingen i hovrätten.

Bröderna medger nu att de varit på platsen men hävdar att deras avsikt inte var att han skulle dö.

– De medger att de varit närvarande när han dör och att han har dött genom deras försorg så att säga. Det har inte varit deras avsikt att han ska dö men att det har ändå blivit så, säger åklagare Moa Blomqvist om brödernas nya uppgifter.

– De har haft för avsikt att råna och misshandla honom men inte att han ska dö.

I tingsrätten förnekade alla tre att de haft något med mannens död att göra.

En av bröderna har nu uppgett att mannen blev strypt med ett rep, medan en annan sagt att han blev strypt med en arm. Den senare versionen har bedömts som omöjlig av rättsläkare med tanke på de fynd som gjorts, enligt åklagaren.

I tingsrätten dömdes den äldste av bröderna till livstids fängelse, medan de andra två dömdes till fyra års sluten ungdomsvård. En fjärde bror och hans flickvän dömdes för medhjälp till mord till tre år och sex månaders sluten ungdomsvård.

Åklagaren yrkar fortsatt att de tre bröderna ska dömas för mord, men med anledning av de nya uppgifter som lämnats yrkas i andra hand att de ska dömas för rån och människorov.

– Vi tycker fortsatt att de ska dömas för mord, men om de inte gör det ska de i alla fall dömas för det de har medgett, säger Moa Blomqvist.

Förhandlingen i hovrätten inleds nästa vecka.