Bjuv drabbat av hackerattack och krävs på lösensumma av rysk gruppEn rysk hackergrupp har genomfört en cyberattack mot Bjuvs kommun och hotat att läcka data. Kommunen har nu gått upp i stabsläge för att vara beredda på eventuella åtgärder. Christian Alexandersson, tillförordnad kommundirektör, säger att de är på tårna och förberedda på vad som kan komma att hända.

Akira hotade att lägga ut stulen information, inklusive hemliga dokument, kontrakt, avtal och personalfiler, från kommunen på Darknet. Kommunen förbereder sig nu för att hantera situationen och går igenom sina system för att se vilken information gruppen har kommit åt.

Det finns inga krav från hackersarna, enligt Alexandersson, utan attacken verkar ha syftet att störa samhället. Det har tidigare skett attacker mot andra företag och myndigheter, såsom it-företaget Tietoevry.

Attacken mot Bjuvs kommun verkar vara separat från tidigare attacker. Andra kommuner, som Kalmar och Stockholm, har också drabbats av hackerattacker. I Stockholm ledde en attack mot sjukhuset Sofiahemmet till att all telefoni låg nere, medan personuppgifter har läckt ut efter en IT-attack i Kalmar.