Busch tar avstånd från nekat dop för asylsökande


Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.


Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, tillika energi- och näringsminister, sågar liberalen Fredrik Malms förslag om att kyrkor inte borde döpa personer som väntar på sitt asylbeslut.

– Dopet gäller oavsett om man får tillfälligt uppehållstillstånd, permanent uppehållstillstånd eller är svensk medborgare. Guds nåd är ny varje dag, säger Busch under en träff med riksdagsjournalisterna.

Malm skrev i en debattartikel i Expressen att konvertering under asylprocessen är avsevärt mer problematisk än vad som framkommer i den svenska debatten.

”Om valet att lämna islam och bli kristen är fullt ut äkta och genuint, så kan det också vänta till dess att man har fått sitt uppehållstillstånd. Kyrkorna i Sverige bör därför enas om att inte döpa personer som väntar på sitt asylbeslut.”

– Det är feltänkt. Sverige ska ha ordning och reda i sin migration, vi ska inte ha personer som nästlar sig in i Sverige som inte har rätt att vara här. Och vi måste ha ett Migrationsverk som är bättre på att bedöma konvertiter, säger Ebba Busch.

– Det finns mycket jobb att göra men det sker inte genom att inskränka religionsfriheten.