Det blir plötsligt ljust ute – otroligt snabbtPublicerad den 26 februari 2024 kl 19.41

Trött på mörka dagar? Våren och ljuset är på väg. Ljus- och sömnforskaren Arne Lowden råder att utnyttja det till fullo.

Han rekommenderar att sitta nära fönstret när man arbetar eller äter frukost, samt att ta extra promenader utomhus.

Ljuset är livsviktigt för kroppen och påverkar bland annat hormoner, ämnesomsättning och organ. En ordentlig dos dagsljus kan bidra till bättre sömn genom ökad produktion av sömnhormonet melatonin.

Våren har redan anlänt i södra Sverige och dagarna blir längre även i norr. För vissa individer kan den snabba förändringen vara påfrestande och leda till trötthet eller ökad energi.

Arne Lowden rekommenderar att även när man är inomhus eller på jobbet vänja sig vid ljuset genom att undvika att blockera det, exempelvis genom gardiner och rullgardiner. Han föreslår att arbetsplatser borde erbjuda ljushörnor på vintern och möjlighet till utomhusarbete när värmen kommer.

Förändringen i dagslängd efter vintersolståndet är tydligast i norra Sverige, där dagarna blir cirka tio minuter längre varje dag i februari. I södra Sverige är förändringarna mer blygsamma, men även där ökar dagslängden successivt.

Detta beror på jordaxelns lutning, vilket leder till övergångar från polarnatt till midnattssol under året.

(Källa: SMHI)