Natomottagningen skjuts upp igen


Utrikesminister Tobias Billström (M) skulle ha deltagit i en mottagning på svenska ambassaden i Washington med anledning av den svenska Natoanslutningen. Men nu har mottagningen skjutits fram. Arkivbild.


Egentligen skulle utrikesminister Tobias Billström (M) ha rest till Washington den här veckan för att delta i en mottagning på den svenska ambassaden med anledning av Natoanslutningen.

Men nu har mottagningen skjutits fram i tiden.

Ambassadör Urban Ahlin skriver i ett mejl till gästerna som bjudits in att den svenska anslutningen ”inte kommer att äga rum denna vecka” och att firandet därför skjuts upp, rapporterar Dagens Nyheter.

”Vi har hela tiden varit tydliga med att Ungern måste göra klart sin process innan Sverige kan bli medlem. Vi är redo att deponera så snart Ungern har lämnat över sina papper till USA”, skriver Tobias Billström i en kommentar till TT.

I måndags röstade det ungerska parlamentet ja till den svenska Natoansökan. Nu ska landets president skriva under protokollet.

Men landet har för närvarande ingen president. Först på tisdag den 5 mars tillträder den nyvalde presidenten Tamás Sulyok.

Fram till dess fungerar talmannen László Kövér som interimspresident, och enligt konstitutionen skulle han också kunna skriva under protokollet.